: : kawan² yg awesome : :

Monday, May 28, 2012

tips membeli blackberry





Ha, hujung bulan... ada apa dengan hujung bulan? 


gaji right?


so kepada kengkawan yang ingin memasang hajat membeli smartphone blackberry, saya ada sedikit tips/info yang saya dapat dari bloger lain dan info ini saya rasakan ianya tersangat la penting..... sekurang-kurangnya korang tak lah terasa tertipu.... saya sendiri dah lalui.. 




Saya cadangkan, alang-alang korang nak guna smartphone ni.. better korang gunalah set original.. benda nak pakai lama, lagipun harga bukan murah, nanti baru pakai 3bulan da problem...  
Untuk set original blackberry Malaysia ni, ianya adalah Brightstar... selain brightstar ada gak dari telco-telco yang menjadi pengedar sah blackberry ni...
satu lagi, kelebihan beli ori ni, no pin korang tu masih freshh!   so jgn beli AP set...



----------- tips mudah bagi newbies seperti saya... ----------


first korang pegang phone tu dan mintak toke kedai tu "on" kan phone tu.. check  buyers remorse.. 





apa itu buyers remorse? 
- buyer remorse memaparkan data panggilan dan kekerapan services  ia telah digunakan..



macam mana nak check buyer remorse? mudah..

pi kat option >  device  >  device and status Information >

Kalau korang skroll ke bawah sekali.. memang tak kan ade tulis Data Usage dan Voice Usage..  so apa yang perlu korang wat, kat skrin tu jugak korang taip "BUYR".. so paparan buyer remorse tu akan keluar... pringg...~ 







sekiranya data/voive usage tu still kosong,  "0.0kb /0:0:0" mean handphone tu masih baru .. 


* tak tahu la pulak kalau sekarang ni diorang dah boleh RESET  benda ni.. tapi kalau boleh pun tak pe.. sekurang-kurangnya bila dah nampak digit macam kat atas ni muncul, KOMPEM itu set recond atau pun 2ndhand..




Ops, satu lagi,.... tang charger, kalau tak silap untuk set Original , diorang akan bagi charger yang mempunyai kepala 3 pin... cam gini...










dan bagi set  AP pula seperti dibawah..  kebanyakkan kat oversea diorang menggunakan kepala  plug 2 pin ..  jadi yang ini  bukan untuk "market Malaysia.." 


* contoh...


mudah kan? 


so sebelum korang beli, check betul-betul.. jangan bayar dulu.... once korang dah bayar, then balik rumah baru  korang perasan yg korang telah tetipu, jangan harap nak dapat duit balik... 




peace!!!




hasil bebelan...
syahiroo.blogspot.com


* ayat tunggang langgang macam tuannya... :)
* kalau salah tolong perbetulkan..





48 comments:

aimi said...

beli kn mokcik 1 nak..mokcik xd gaji :P

♥ wawawawa ♥ said...

alaaa xdk duit nak beli..

tp nak beli~ huu

~SaL IjOu~ said...

boley mintak pakcik tomankan la kalo nak beli bb nnt.eh? ;p

p/s: alah, pakcik tu da sedia pemes..apa nak jelez..hahah~

Umie Naziera said...

huh,kita xmampu lagiiii

cik violet said...

baik. tapi den xdop pitih nak beli baru ;(

KorN said...

kalo buyers remorse tu keluar, tapi xde bunyi pringg cemana ni syahiroo..?

Elie Lily said...

BB bukan bateri cepat abis ke? huhu

Liyana Zahim said...

Adoi mau lupe ni bab2 step remorse2 tu.. Pdhl tak pnh pun berangan nk bli BB.. Tak mampula.. Mahal gile hokey!

Ninaaa said...

Hai aku baru sampai kat sini. Kau boleh bagi cadangan betri apa yang elok untuk di beli?

Eyda Dania said...

hajat di aty nk beli satu..tp kan..xjdi r..sbb kau ckp..nk bgi adiah tuk ak nnt kan..hehehehe

nia marlissa said...

kite bdak sekolah xde duit nak bli bb .. sobss sobs.. :"(

Mr.Clive said...

nokiaaa tetap dihati.... <3 peeewit!ekekeke

HeNRieTTa JoSe said...

ooo...cam 2....thanks for the share....dulu xminat BB sebab besar....skang HP pown besar2 dah semua...

YOUsoF said...

Entri ni memang sangat tepat pada masanya bro. Aku memang tengah berangan nak beli bb satu..


yang part nak taip BUYR tu aku kurang paham la Syahir. Mintak sedikit lagi penjelasan please. ;)


Lagi satu kawan aku cakap batt dia memang kurang tahan ek?

syahirooAhmad said...

terima kasih kengkawan yg sudi mengomen..

korn : sound efek tu...hahah

yusof : mudah je beb, kat menu bb tu, ang cari
"option" next
"device" next
"device and status Information"

skroll ke bawah, then terus taip kat keypad tu "BUYR"

so nnt akan keluar buyers remorse..
kalau baru data dia " o.o.o.o"

syahirooAhmad said...

BATERI CEPAT HABIS TU NORMAL..
tak kira apa sahaja jenis "smartphone", baik iphone atau samsung galaxy note, bateri mmg cepat habis sebab perkhidmatan internet yang sentiasa berjalan.. lebih2 lagi yang mengunakan perkhidmatan 3G ...

SEHARI MESTI KENE CHARGE.

*bab bateri je tak smart.. hahaha.


Ninaaa : bateri bb ke? ok, mmg ada bateri yg boleh tahan lama, cuma harganya pun terbaik.. lebih kurang RM 190..

Lea Isnawi said...

nanti besday lea, syiro bg hadiah blekberi sebijik eh eh eh

.: iEyLa :. said...

waaahhh..dah macam dealer pakcik ni..hihi..
btw nice info.. :)

YOUsoF said...

*so memang akan keluar ruang tuk taip la eh? taip BUYR je terus keluar info tu..

Orait thanx bro..

eva said...

info yang menarik.. nak kongsi dgn kwn utk sapa2 nak beli BB.. bb sy skrg dh boleh tahan.. dah pakai setaun lebih masih oke lagi sbb ori.. so puas hati beli hehe

ch000tz axoera ヅ said...

hehehe welcome to bb world :) haaa bolehkasi bbpin lepas ni hehehe

Nothing much interesting abt bbm actually accpt bbm and supern fast notification. For me Iphone is still the best..

Hanie Dew said...

untungla fan ko yg berniat nak beli bb terbaca lak n3 ni mmg useful la kan.

bateri smartphone mmg la tak tahan. dah internet on 24 jam.belek belek pun 24 jam. mana tak habs bateri.. kan.

Nur Aischa said...

ohh mcm tu rupanya :O wahh. thanks sudi share ya syahiroo. boleh berhati-hati lps ni kalau nak beli phone baru. hehe

si robot comel said...

terima kasih abam. nanti gua beli bb,gua refer balik entry ni. gua pun tgh survey ni,hikhik

tirahzairi said...

nk ajak baby syg la pegi beli enfon nnt yer...hehehe

Miz Novexx said...

tak minat BB sebab gemuk sangat, hahaha

cinta siswi said...

oo.. cenggitu..huu.. xsuke bb seba siswi dah ade baby da..heee

Cik Yatt said...

nice info tok... prnh gak la tringin nk beli bb tapi nk smsung kot..hee..pasni pasal samsung plak tau..hihi

Ninie said...

Xpe la....ninie guna fon cap strawberry je...

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh banyakknya tip ni .. nak kena baca betul2 ni ..baru dapat ingat betul2.. terima kasih sya sebab share info (^_^)

Domu-kon said...

uncle... misz domu student lagi.. tolong belikan satu...! satu jer..xnak dua...!

terima kasih...awak sungguh baik hati...

Hanie Dew said...

err..abam tuff, rasanya bole update dah ni. muahahahahha..

Ratu Lissa said...

Baru baca tips tu sikit . Da berenti , tak pe la , lama lagi nk ada phone BB nie.. Haha

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ehehe china brand :P x minat la bb ni :P

♥ Nana BamBam ♥ said...

banje la syahir..hehe :PP

Hanih Borhan said...

assalamualaikum...

apa2 barang pun esp handphone, set original jugak yg the best...

♥ sitifarhana ♥ said...

wahhh...nice tips la abam syiroo..hehehe..

kalau nak beli smtg,kne la betul2 check kan..kalau murah sekalipn, hari ni beli esok da rosak pon tak guna..

peacee!!

onie said...

pehhhhhhhhhhhhhhhh!

inche hlovate said...

keje pon tak dapt lagi macm mne nak dpt BB ni huhu

LaLa mhdnor said...

xde niat nak beli fon sekarang, hehe

semutsengal said...

gaji nnt gua nak beli spender, mohon buat tips nak beli spender selesa dipakai ketika perayaan. Plisss

Aien Alien said...

entah kenapa entah bagaimana pokcik...saya ni tak pernah bercita-cita mahupun bercinta pun nak pakai blackbarry....setia pada nokia zaman berzaman....kikiki

Syahirah Suhaili said...

belikan saya satu lagi bb baru boleh..haha..ow..patut la u soh i try type buyr tu..btw..bru pasan banner u..ehem..tharu :D

cimöt said...

cek tak mampu lg nak ber-BB...
tunggu dh kayo nanti laaa..tak pon pakcik nak support sebijik pon oraittt..

Nyamuk Terbang said...

bli trus ja pn

hairy said...

bb pin pakcik...ahks

Azham Vosovic said...

Saya pengguna HTC Android hehehe!

widiea azira said...

tips nk cakau duit utk beli blackberry ad tak??

ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2