: : kawan² yg awesome : :

Sunday, May 20, 2012

bakal Master Chef Malaysia musim ke 2

Selamat Pagi Ahad, 

Entri kali ni agak lain dari yg lain ye  sebab pakcik nak share kat korang  satu resepi turun temurun keluarga ni.. sangat rugi kalau korang tak cuba....

fuhh.. sound like good? excited ?

oke... berbeza dengan rancangan yang biasa korang tengok samada ditelevisen  ataupun  dimajalah/buku resepi,  resepi yang chef caer (saya) cipta ini agak complicated sikit, terbalik.... bahan-bahanya akan diberitahu kemudian dan  nama resepi ni adalah 

"Rendang Udang Kacau-Kacau "


seperti biasa, blander kesemua bahan dan tumiskan sehingga keperangan (mati tumis)...



kemudian, masukkan cili dan kunyit hidup yg telah diblender.... kacau sehingga ia kering dan pastikan ianya tidak berkerak dibahagian bawah...


apabila ianya sudah betul-betul kering, barulah masukkan santan.. dan kerisik... kacau lagi..


tips *sambil dok mengacau tu, pastikan tangan kiri dicekak ke pinggang dan nyanyi la serangkap dua lagu bagi menghilangkan rasa keboringan tu..... 

Ha nampak ni ? inilah lah  UDANG ratah-ratah....  sebab apa nama dinamakan udang ratah-ratah? ntah... saya nye sukeee lew... udang saya  :D



okeh, next.. masukkan udang, daun limau purut dan sedikit daun pandan yang telah dihiris.. tak  lupa gula, nak lagi sedap, bubuh gulu kabung (gula melaka) dan kacau lagi....



Tada.... dah siap!


Mudah kan?  sesuai dimakan bersama nasi dan roti....  :) 


okeh mari kita tengok bahan-bahannya.....
  • 30 biji bawangg.... erkk.. 


lalala.. pakcik hanya sebagai pembantu tukang" kacau-kacau " je... mak mintak tolong tengok-tengok kan masakkan dia tu sambil dia nak wat kerja lain.. 

pakcik korang ni manalah reti sangat memasak.. setakat telur dadar, nasi goreng planta tu boleh la.. hehe..

selamat mencuba resepi  "Rendang Udang kacau kacau"


Peace!!!
pakcik syiro @ caer

- blogwalking time!
- diet still on.. jangan mudah mengalah ye kengkawan..  :)




51 comments:

onie said...

rasa nak lempang sampai kepala teleng je,haha

Cik Kamoo said...

wah...leh cuba resepi nie

BellaJane said...

sedap tu huhuhu..

Aien Alien said...

baru nak berbangga dengan kamu pak cik...tapi ok la sekurang2nya rajin masuk dapur tolong masak2.

Muhamad Azam said...

PERGHH!! nampak sedap.. PLISS resepi bebetul!! gua keliur dah ni!!!

sis92 said...

halloo kanda..
uwaahh nampak sodap aje..sis bab rendang2 mmg kureng reti sikit..huhu

aimi said...

peh... xingt udang dye :P

si robot comel said...

terasa nak masak rendang udang kacau-kacau, tengok peti ais udang tade,hampa ;(

syafiqakarim said...

kacau kacau jeeeeeeee

Lea Isnawi said...

pasni leh jd tukng kacau kacau cik lea masak lak

ngeh3

pstt besau nya udang tuuu

Sally Yatiey said...

Nampak sedapppp je :D hehe.

Amna Qadeeja said...

bestnya udang weh. bantu pun dah kira ok ape hehe

Ratu Lissa said...

kita nak try lah resepi nie.. pastu sumbat dlm mulut pakcik sorang.. haha

tirahzairi said...

fuy0ooo chef caer....nk jugak!!! meleleh air liur nie...

widiea azira said...

buh petai cket boleh tak ??

misz_eyza said...

wah tadi nampak macam letak cili tapi bial dah siap, kuah jadi gelap jer hihi....

FarhanaLicious said...

baru je excited nak saling resipi. cesssss!!!

si ngokngek said...

erk rendang kacau-kacau..pengacau eh

amboi besaq kemain udang..nk skit

Umie Naziera said...

apa tu udang ratah2???

MiMiEy :) said...

cehhh, ingatkan pakcik yang masak semua nye.
amboii, nama resepi pon kelako.rendang udang kacau2. hahaha

Jue said...

Yeke bkn ko yg msk? Yeke yeke yeke haha

Mustahil!haha

Ira Nira said...

ngeh.sdapnya ratah2 udang 2 he =)

CintaKhadijah said...

abang angkat mithali. hua hua hua

Syakilla kebebeh said...

nampak sedap je pak cik..pos la kesini sikit...

Hanie Dew said...

Oi pacik.takat nak kacau anak buah aku reti..hahaha.bahan cuma 30 bawang merah..peerrgghh..rendang bawang merah namanya....

Btw nampak sedap giler..ssllrrppp..

Zakaria's daughter said...

rendang udang. tak pernah lasgi ce try test.

Eera Shera said...

wah hebatnye chef caer haha..

ps: oh chef penah keje dkt jobs malaysia tu ek? sbg ape?

Eyda Dania said...

cheff caer..bertuah la..klu kawen ngn kau kan...leh tlong kacau2..hahaha..ad gk pembantu kt dpur..hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

ahakz..rajin sgt2 ni..hihi.. =p

♥ farhana ♥ said...

lelaki yang pandai masak adalah lelaki yg sgt kacakk...wahh! :D

Mr.Clive said...

yahhhh ituuu diaaa!!!

YOUsoF said...

Lelaki yang hanya tolong kacau sahaja pun tetap nampak kacak ok! ;D

Terima kasih kongsi tipnya wahai chef caer.. heheh

Udang aku tak boleh balun bebanyak, kegatalan nanti.

Cik Yatt said...

haha.kemain rendang kacau2..siap latak tangan kat pinggan tak tahan tu..hahaha

[sutera kasih] said...

ni resepi maim masak2 ke resepi betul2 hahaha nmpk sedap !

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

next gathering sila bawa~

cinta siswi said...

siswi percaya la ade resipi kt bawah.. ceitttt.. hg nie la pakcik... :p

#besau udang tuh.. grrr

Hanie Dew said...

weh pacik ko diet takleh makan makanan byk kolestrol, lemak macam grilled dory fish lobster sauce tu..hihihiih..ko mkn salad je.

Liyana Zahim said...

Kalau nk ganti dgn gula2 hack boleh tak? Heeee..

.: iEyLa :. said...

weee...rjnnye pakcik ni.. :)

syakey said...

amboihhhh. ni memang konfem kau menang kalau masuk master chef! hahaha

terliur kott!

hani said...

sumpah, kau mmg bakal suami mithaliiii...

menguji tahap kepuasan aku arini btl lah

Hanie Dew said...

pose tak pakcik.

Fyqa said...

weh sdapnye!

gjin gak kau neh
walaupon tlg kacau2 jekk

KorN said...

mula2 aku smgt nak baca... tapi at last masukkan udang la plak.. aku alergic udang.. so trus x minat.. Tp nampak macam aummm

lieynanilaz said...

wakaka....nasib baik ngaku sebagai tukang kacau kalau dak mak sentap!!..

HeNRieTTa JoSe said...

alahai....sodapnye...xkira la tukang kaco jerk pown...jnj ada gaya...hehehe...

Nur Aischa said...

huwaaa sedapnya, terliur skrg ni :D haha le lobster, besar udang tu. hee~

mieza said...

bak dtg sepinggan dua udangnye..

BENA said...

syahiroo nanti tinggalkan emel kamu dekat blog bena tauuu . nak tanye something ! jeng3 . heee

Azham Vosovic said...

OMG OMG!

nampak sedap!

ch000tz axoera ヅ said...

hamboy semangat! hehe

ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2