: : kawan² yg awesome : :

Tuesday, August 7, 2012

Perempuan comel

Perempuan kalau tak bertudung comel tapi kalau yang bertudung tu lagi lagi comel. kalau boleh nak tambah lagi lagi lagi lagi ni sampai satu page sebab memang lagi comel la. sejuk je perut memandang. Kalo boleh terus nak pecahkan tabung ayam nak ajak khawin. ewahhh..over.


picture rembat Google. :p


Tang bertudung tu banyak pulak pesyen-pesyen yang keluar.. haritu ntah kat mana tengok pesyen Ombak Rindu. Tu yang pakcik terjumpa.. yang belom jumpa? ntah-ntah pesyen Mael lambung pon kemain kencang diorang upload tutorial kat youtube. Tambah pulak pesyen Hanya aku cinta kau sorang, Tujuh petala cinta, 3temujanji, Jalan kembaliii ehhh . #ni abes semua tajuk pilem nak sebot nak buat pesyen tudung dah kenapa?..#  hiks!

Tak kesah la pesyen tudung macam mana. Janji ikut etika pemakaian islam tutup mana yang patut. baru la ramai mak mertua berebut nak jadikan menantu. Iye dak?

Wah.. islamik sangat post satu ramadhan nih.. haha!

Kicap yang berharga RM 5.80 pun ada tudung,ini kan pula perempuan yang tak ternilai harganya....
"nananana...." 
ck syiro



hapdet entri harus, blogwalking lagilah wajib!





Wednesday, July 25, 2012

Misi mencari duit raya diteruskan lagi..

gilaaa r.. rindu sey ngan blog ni..  rasa nak #hug hug hug je.. 


to all my fren...
" Ahlan wa sahlan ya Ramadhan  "

Antara amalan ketika di bulan ramadhan.
  • Solat Terawih
  • mengaji/membaca Al-Quran
  • Bersedekah/zakat dengan seikhlas hati
  • memberi makan kepada orang yang berbuka puasa
  • Qiamulail
  • dan yang  paling SIMPLE berzikir..  tak kira dalam kereta, menunggu bas, sebelum tidur, selepas sahur..  tak kira dimana sahaja... :) boleh kn? 

Ok, Seperti tahun lepas, misi mencari duit raya diteruskan lagi. Tempat yang sama, rakan niaga yang sama, jenis air yang sama, dan yang paling syoknya rata-rata pelanggan yg datang juga dari pelanggan yang sama.. Peminat setia air kedondong tu.. ahahaha.. 

Alhamdulillah, 5 hari direct air kedondong tu sold out...


" Misteri Air kedondong di bulan Ramadhan

dari kiri : kedondong, Limau Asamboi, Tembikai dan Bandung Soda

Pakcik cuba mendapatkan 
kembali mood berblogging.... oye oye..

see ya!





Sunday, June 3, 2012

saya sudah matang ^^

cam biasa aktiviti di pagi ahad mengadap pc.. ini sahaja masa terluang yang saya ada jadi saya manfaatkan dengan sebaiknya... - photoshop + blogwalking..

amacam header baru saya?  comey cam tuannya?  #pengsan 



simple....
macih to Adila Syahirah atas pemberian doodle comel ni


                                          

versi lama.. sekitar tahun 1975  #tipu



dan yang ini diawal pembabitan saya bergelar blogger... #pengsan lagi

 tak  sesuai nampak aurat.. ^^



* masa ni, kecil hati dengan kawan kerana permohonan untuk berkongsi blog dengan dia direject.. - blog sendiri sendiri.. tak boleh share.. - hahaha.. so tekad nak jadi cam dia... tengs cik Farhana Hedrah  ^^  anda banyak membantu saya.. you're awesome girl !

-  ala tomey tomey  bila baca entri pertama saya ini..  #skema  >>  >> sini <<


" Laparnye....."
terima kasih kamu-kamu kerana terus menyokong saya...

- sekian -



Monday, May 28, 2012

tips membeli blackberry





Ha, hujung bulan... ada apa dengan hujung bulan? 


gaji right?


so kepada kengkawan yang ingin memasang hajat membeli smartphone blackberry, saya ada sedikit tips/info yang saya dapat dari bloger lain dan info ini saya rasakan ianya tersangat la penting..... sekurang-kurangnya korang tak lah terasa tertipu.... saya sendiri dah lalui.. 




Saya cadangkan, alang-alang korang nak guna smartphone ni.. better korang gunalah set original.. benda nak pakai lama, lagipun harga bukan murah, nanti baru pakai 3bulan da problem...  
Untuk set original blackberry Malaysia ni, ianya adalah Brightstar... selain brightstar ada gak dari telco-telco yang menjadi pengedar sah blackberry ni...
satu lagi, kelebihan beli ori ni, no pin korang tu masih freshh!   so jgn beli AP set...



----------- tips mudah bagi newbies seperti saya... ----------


first korang pegang phone tu dan mintak toke kedai tu "on" kan phone tu.. check  buyers remorse.. 





apa itu buyers remorse? 
- buyer remorse memaparkan data panggilan dan kekerapan services  ia telah digunakan..



macam mana nak check buyer remorse? mudah..

pi kat option >  device  >  device and status Information >

Kalau korang skroll ke bawah sekali.. memang tak kan ade tulis Data Usage dan Voice Usage..  so apa yang perlu korang wat, kat skrin tu jugak korang taip "BUYR".. so paparan buyer remorse tu akan keluar... pringg...~ 







sekiranya data/voive usage tu still kosong,  "0.0kb /0:0:0" mean handphone tu masih baru .. 


* tak tahu la pulak kalau sekarang ni diorang dah boleh RESET  benda ni.. tapi kalau boleh pun tak pe.. sekurang-kurangnya bila dah nampak digit macam kat atas ni muncul, KOMPEM itu set recond atau pun 2ndhand..




Ops, satu lagi,.... tang charger, kalau tak silap untuk set Original , diorang akan bagi charger yang mempunyai kepala 3 pin... cam gini...










dan bagi set  AP pula seperti dibawah..  kebanyakkan kat oversea diorang menggunakan kepala  plug 2 pin ..  jadi yang ini  bukan untuk "market Malaysia.." 


* contoh...


mudah kan? 


so sebelum korang beli, check betul-betul.. jangan bayar dulu.... once korang dah bayar, then balik rumah baru  korang perasan yg korang telah tetipu, jangan harap nak dapat duit balik... 




peace!!!




hasil bebelan...
syahiroo.blogspot.com


* ayat tunggang langgang macam tuannya... :)
* kalau salah tolong perbetulkan..





Sunday, May 20, 2012

bakal Master Chef Malaysia musim ke 2

Selamat Pagi Ahad, 

Entri kali ni agak lain dari yg lain ye  sebab pakcik nak share kat korang  satu resepi turun temurun keluarga ni.. sangat rugi kalau korang tak cuba....

fuhh.. sound like good? excited ?

oke... berbeza dengan rancangan yang biasa korang tengok samada ditelevisen  ataupun  dimajalah/buku resepi,  resepi yang chef caer (saya) cipta ini agak complicated sikit, terbalik.... bahan-bahanya akan diberitahu kemudian dan  nama resepi ni adalah 

"Rendang Udang Kacau-Kacau "


seperti biasa, blander kesemua bahan dan tumiskan sehingga keperangan (mati tumis)...



kemudian, masukkan cili dan kunyit hidup yg telah diblender.... kacau sehingga ia kering dan pastikan ianya tidak berkerak dibahagian bawah...


apabila ianya sudah betul-betul kering, barulah masukkan santan.. dan kerisik... kacau lagi..


tips *sambil dok mengacau tu, pastikan tangan kiri dicekak ke pinggang dan nyanyi la serangkap dua lagu bagi menghilangkan rasa keboringan tu..... 

Ha nampak ni ? inilah lah  UDANG ratah-ratah....  sebab apa nama dinamakan udang ratah-ratah? ntah... saya nye sukeee lew... udang saya  :D



okeh, next.. masukkan udang, daun limau purut dan sedikit daun pandan yang telah dihiris.. tak  lupa gula, nak lagi sedap, bubuh gulu kabung (gula melaka) dan kacau lagi....



Tada.... dah siap!


Mudah kan?  sesuai dimakan bersama nasi dan roti....  :) 


okeh mari kita tengok bahan-bahannya.....
  • 30 biji bawangg.... erkk.. 


lalala.. pakcik hanya sebagai pembantu tukang" kacau-kacau " je... mak mintak tolong tengok-tengok kan masakkan dia tu sambil dia nak wat kerja lain.. 

pakcik korang ni manalah reti sangat memasak.. setakat telur dadar, nasi goreng planta tu boleh la.. hehe..

selamat mencuba resepi  "Rendang Udang kacau kacau"


Peace!!!
pakcik syiro @ caer

- blogwalking time!
- diet still on.. jangan mudah mengalah ye kengkawan..  :)




Saturday, May 5, 2012

Blackberry punya hal....

macam mana nak mulakan ni  ye....

gini kot....

" pakcik dengan ini mengaku bersalah dihadapan anak-anak semua kerana telah membiarkan dan mengabaikan blog kesayangan pakcik ini hampir sebulan lamanya dan....

pakcik juga mengaku bahawa pakcik tidak menjalankan tanggungjawab sebagai follower anak-anak juga tidak menerjah blog anak-anak dengan sengaja atas beberapa faktor....

Dengan pengakuan jujur pakcik ini, pakcik harapkan, anak-anak dapat memaafkan pakcik ye... pakcik dah tua nak..... "



boleh gitu? semudah ABC kan?

pakcik telah dijangkitan virus Malas.... tiada ubat tiada penawar... yang ada hanyalah sebaris Beri-beri  PIN.... sila add pakcik nak!

28389DBA

Pakcik nga stress ni... diet pakcik hancus nak! Makan tak jaga. Semalam timbang naik sekilo menjadikan 65kg.... stress gila..



 Syawal bakal menjelma.... so apa yang harus pakcik wat?  yes!


=================================
diet ROUND 3 - bermula  - 04/05 - 65 kg... 
Target 5-8 kg menjelang hari raya... hihi.. 
=================================

Pakcik terpaksa publish  dalam blog ni nak, supaya pakcik lebih berdisiplin nak.. so kalau pakcik kantoi lepas ni, anak-anak bolehlah  mengata pakcik... "booOOo~ Booo pakcik nyanyok tak sedar diri tu tua.... (ait.. over!!)




Nak, pakcik teringin nak jadi macam ni semula ... 57.0kg...  skema boi.....


"Pakcik selaku ketua esko ingin memaklumkan bahawa sudah 
tiba masanya untuk kita berubah.. 

" Hilangkan beban kecapi impian "






sekian
* nanti free pakcik blogwalking blog anak - anak ya...






Sunday, April 8, 2012

Ahad ini...



 "bap bap bap " - bunyi bantal ditepuk... kasi gebu.. baru molek...



Waaaa....rajinnya dia ni...




sudah pandai berdikari...




macam tak caya yang gua hari ni, sudah pandai kemaskan katil sendiri... 




ehem-ehem... ni yang tak sabar nak berbini...




bangun pagi usha phone di sisi..




mana tahu ada msg menanti...




blank? Kenapa ni.................



OOooOOOoo.. sudah habis bateri.. ingatkan apa la tadi...



capai towel terus pi bersihkan diri...




bersiap-siap dan tacapkan seri...




sebelum blah dari cermin, sedas-dua senyuman kembongkan pipi...




eeeuw..geli... 




seterusnya, ke dapur prepare for breakfast... rebus sosej jenama Ramly...




makan berserta mayonis dan air kosong, inilah menu  gua hari-hari...




naik jemu dibuatnya, diet punya pasal kesabaran mental diuji...




bawa makanan depan tivi.....  






Layan "Yuna Bintang Dilangit"  pengembaraan Yunalis di France Italy...






Next "Propaganza"  seakan racangan ni meniru Melodi...





Tukar ke channels "One Zero Three.."



"Jalan-Jalan Cari Makan" .. melantak sana sini...





Next, barulah  the real  Melodi...



WoOo..  ada zizan, Aaron dan Awal Ashaari...



wArgh!! Sangat bosan !!!! rasa nak lempar remote ini...


Bila datang waktu free begini, 

apakah aktiviti luar yang selalu korang wat selain mengadap PC ?

* perlu ke hujungnya ni ni ni...



Tuesday, April 3, 2012

Awan Nano 4

" Allahuakbar Allahuakbar~~~~~ "
" Allahuakbar Allahuakbar~~~~~ "


sayu-sayu kedengaran laungan azan subuh berkumandang menusuk ke telinga ini... Perlahan-lahan ku membuka mata sambil menoleh ke arah jam  didinding...


"Ya Allah!!  dah kul 6 pagi.. siyes!! aku terlewat ni.. Seingat aku, aku da set alarm kul 5.15 pagi,  macam mana boleh tak sedar langsung ni.. hehe..."


Capai towel terus gua pergi besiap.... sepenting mana pun urusan tu, solat jangan tinggal. Wajib tu.


Hujung minggu kalau tak busy memang tak sah...


====================================================

Sabtu lepas bersamaan 31hb March 2012 telah berlangsungnya acara Konvoi Pembebasan Al-Quds yang bergerak dari Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur ke Masjid Negeri Shah alam sempena program Global March To Jurusalem 2012

kalau tak silap hampir 1,300 peserta yang menyertai konvoi ini.  Kelab kami Myvi Club (MyviC)  juga dijemput bagi memeriahkan acara ini. 

Memang Syok ! 

Ape pun, syukur  Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Macam biasa, korang layan gambar oke? JOm!



7.30 - 8.50 pagi - Masjid Wilayah, Kuala Lumpur.

Pendaftaran + terima t-shirt (oren) + pemasangan sticker
 sarapan pagi dan makan tengahari disediakan oleh pihak penganjur.. 



9.00 pagi - Bertolak keluar dari Masjid Wilayah



9.15 - 10.00 - Jalan Persekutuan - 
Traffic pagi tu agak sibuk juga,  



kekadang terpaksa berpecah..  
ada baiknya juga, kalau bercantum mau lumpuh jalan PJ/Shah Alam ni... 
rasanya cecah kot 200-250 buah kenderaan yang join event ni..




Ha yang ni memang rare.. 
Kete berdesup-desup laju, kitorang lak sempat wat peace-peace gini.. 



Meneruskan perjalanan.... 


Sila lempar senyuman anda~
Erk,, .. nampaknya aku ngan nuar je kot yang senyum...



Host - Kak Fara Diba ... 


Antara banyak-banyak pic, ni yang paling gua suke!! 
Komuniti yang sangat ohsem!!
kalau terer cari gua!~




Kalau korang berminat, mai la join kitorang, penyertaaan korang sangat-sangat dialukan... untuk maklumat lanjut, join fan page myvi club disini >> MyviC  



* korang, sori sgt... 
gua tak sempat nak blogwalking, ni pun entri cincai je.



sekian.


Wednesday, March 28, 2012

Aku terima nikah....


Seminggu lebih gua menyepi... ini lah sobabnya....

Nikoh kata ko....


"segak berbaju kuning sambil mengusha hantaran yang diberi.."

Nanti !!  
Jangan ucap Tahniah dulu...

Hoho.. berangan je lebih.. 
Habis lari semua skandal-skandal ku nanti.. ;D
ada ke skandal? 

Actually sepupu gua yang kawin beb.. ce ang scroll ke atas semula, ce usha disebalik gua tu... ada mamat pakai baju melayu putihkan?  depan dia lak ada tok kadi nga menulis sesuatu.... ha tu la pengantin lelakinya..

gua lak wat pe menyibuk kat situ? 

gua wakil dari pihak lelaki bagi proses penyerahan dan penerimaan hantaran. Itu saje... so korang masih ade peluang.. jangan lupa isi borang.. ngengeh~

3 in 1
wakil,  saksi dan pengapit....

Pengapit? Entri sebelum ni gua ada cita pasal pengapit kan? ingat lagi? yang gua beria-risa sangat nak kurus kan badan tu.... kalau tak hengat klik sini.. "tak de orang lain lagi ke?" 


Sudah seminggu majlis perkahwinan ini selasai... Syukur Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar... layan gambar orait ?  Jom..



Tema Hijau / Kuning
Bertandang ke Johor Bahru - 
(pengantin perempuan ) 



Tema Krim/silver/Merah
Selangor 
Pengantin Lelaki

Ini cousin gua, beza umur kami tidak terlalu jauh, so senang dibawa bincang. 
sebab itu kitorang  agak  KAMCING dan Sepakat disitu yaw~ 

Hati-hati.. ada yang dah kawin ....

Mak gua jadi ketua beb...

Haa, Kepada si dia yang menjadi pengapit belah perempuan tu,  
sekiranya anda terbaca entri ini, sila tinggalkan no telefon anda disini ya.. hehe.. 
Makwe tu gua tak kenal beb! ntah-ntah bini orang kot.. mekap bukan main lama.. sabor je la~

weewit~~~



Selesai majlis, mula la sesi mengedik~ :D

disampuk saka ciuman....

Tak caya? mai  tengok mamat yang sebelah aku ni...


ini.....



dan yang ini
.
.
.
.
aku...



Heheh.. Oit oit oit.. jangan percaya, hanya rekaan semata.. 
gua saje melayan kepenatan setelah seharian bertungkus lumus 
menjayakan majlis si pengantin..

=================================
Selamat pengantin baru 
Mohd Dzul Fadzli Nurrunnajiah
=================================

Sekian.





ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2