: : kawan² yg awesome : :

Sunday, August 28, 2011

Percubaan kedua saya!

Orang lain duk sibuk wat persiapan hari raya, aku lak dok sibuk blaja wat doodle.. :D pas subuh terus on pc... Inilah hasilnya... 




taraaaaaaaaaaaaaaa................






apesal? tak lawo? ah x de!! cepat cakap lawo !.. tak pe! nanti aku dah terer, boleh lah act! hahahah.. 


Kenapa perlu doodle perempuan? sebab, ku belajar dari blog belog nad dan cik bunbun ! mereka punya doodle kebanyakkan chractr perempuan.. Jadi gua follow jep!

Dalam reramai kengkawan ku ini, siapalah agaknya yangg seiras dgn rupa doodle diatas ni.. rasanya  MISZFAZIE kot... hahha..


Okeh.. nanti bila kelapangan ku wat lagi! tapi siyes aku tak reti nak design baju tu.. sempoi sangatkan.. orang pompuan kalau dapat baju rupa cam tu mesti dah dijadikan kain lap meja kn? 


Wahai cik bunbun ajar la saya bagaimana nak colourkan baju tu dengann corak yang cun melecun~








Saturday, August 27, 2011

air air...

Apa yang membuat syahiroo ahmad busy sesangat.... lalallaa


Entri kali ni, aku just nak share dengan korang peniagaan kecil-kecilan yang aku wat sepanjang Ramadhan 2011 ini....Alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar, Syukran Syukran :)

mari kita scroll kebawah...


sempoikn...
Air yang berwarna hijau tu la air kedondong.. penuh kan? agak2 boleh habis ke?






taraaaaaaaaaaaaaaaaa............








Licin woooO..kalau korang nak tahu, air kedondong nih mendapat pemintaan yang  mengalakkan kat gerai kitorang ni..  siapa lambat, kompem tak dapat!


Korang penah rasa air kedondong asam boi tak? nak wat?
senang jep! nah amek secretrecipe dari kitorang ni...

untuk 1 jug...

1.  1kg - kedondong muda
2. 10 biji asam boi putih
3. Air gula.


first korang blader kedondong tu.. ikot suka korang samda nak buang kulit or tak...seelok-eloknye kupas la sikit..then perah, amik jusnya sahaja. hampas buang.. Rendam asam boi dengan air panas dan gula... pastu masukkan la jus kedondong tu. tune sket.. tambah air masak.. siap!!


p/s: Kita patut bersyukur kerana di Malaysia ni apa sahaja bisness yang kita wat, InsyaAllah pasti berjaya selagi ianya halal.

Jumpa lagi Ramadhan~


sempat skodeng jiran seperniagaan... persaingan sihat ni..  


Air air air~~

Friday, August 26, 2011

Bz sgt....

kengkawan yg menakjubkan,

Ke'busy'an melanda didiruku ini...  Banyak benda yang harus ku dahulukan.. 
(persiapan raya)
Free nanti, siap la korang!!

" Jangan salahkan katak, bila buaya dimakan" <--pepatah dari budak sakit










*picture search at google :  http://geekandpoke.typepad.com/

Monday, August 22, 2011

kenapa orang perempuan terlalu kejam ey?



Terlebih dahulu, izin kan saya bergelak sambil berguling-guling sebentar ya.. lalalala.. <-- budak sakit


entri kali ini memang terkena pada batang idung sendiri lebih-lagi kepada kaum lelaki seperti aku ni....haha.. percaya atau tak sememangnya ianya suatu kenyataan! haip!

imbasan entri sebelum ini..
=====================================================

Aku cuma tak paham kenapa sekarang ni susah sgt nak jumpa anak-anak gadis  yg masih single. korang ade perasan tak? ke aku sorg je yg perasan?  haa..korang jgn salah falam plak. Aku bukan kaki pengusha gadis oke.  Yg aku maksudkan menda ni dah menjadi suatu kemestian or trend budak/remaja/muda-mudi zaman skg ni. Naik tingkatan 3 wajib ada boipren.. Gitu ey? Majoriti.

Tinjauan secara rawak di alam maya.
Aku jarang tanya direct " dah berpunya?" selalunye soalan tu aku cover skit. Lebih kurang macam ni.

Bf org mana? (tetibe je)
- dgn pantas menjawab " org kedah, johor, kelate, sarawak.. cheras, ampang..bla bla bla.. " pastu aku tanya lagi...

Dah berapa lama?
- "hampir 2tahun /dah nak masuk sebulan / baru malam tadi..."  *contoh je...

Ok. Aku tak kata zaman tok kaduk dulu  tak de, cuma ianya tak la sekencang sekarang. Bagi aku, kemajuan dan kepesatan teknologi yang ada sekarang ini menjadi faktor utama bagaimana mudahnya mendapat cinta express sebegini.



dan ini...


======================================================


hahah... aku agak setuju dengan statement ini..... sebab tu, pada permulaan entri tu aku menjadi sakit sebentar..tergelak dan tersengeh-sengeh kesorangan.. Aku ingtkan aku je yg berpe'el begitu. Rupanya majoriti lelaki zaman sekarang mmg begitu ey?... tapi  standard ar... ngurat  + ego!

Inilah lelaki. Oyeah!






kredit to : Tasha

Sunday, August 21, 2011

Saya dah ada penaja baru.. jgn jealous~

Tak perlu nak jeles  sangat la kan -.-"

eloOo kengkawan yg "BAIK HATI"..... So entri kali ini saya tujukan kepada kaum-kaum aweQ's ye, yang lelaki pun boleh~ Pengkid? pun Bolehh.....

Mcm tak caya je, blog yang baru setahun jagung panggang pasar malam nih dah dapat penaja baru. (eceh bunyi mcam sebelum ni dah banyak sgt penaja, padahal baru 1st time ni)

Penaja tersebut adalah : http://dania-collections.blogspot.com

mari kita scroll kebawah...


syiria iris

shawl suchie

syiria iris

shawl tahajjud

shawl suchie

blouse dania
dan banyak lagi.................

Berkenan?

So kepada kengkawan yg tak berkesempatan nak ke Jalan Tar , kompleks PKNS or Jalan Taiping ,disini pun korang bleh bershoping wat.. just buat tempahan melalui online form yg disediakan tu.

P/s : Actually bukannye blog aku ditaja oleh dania-collection tetapi aku saje promote diorg punye blog bcoz wat? bcoz diorg adalah sepupu aku.. yg jadi model kat atas tu la dia~ ngee.........

Just promote je " sebarang tempahan/info/pertanyaan, check dlm http://dania-collections.blogspot.com,  Thanks kengkawan.. 

Friday, August 19, 2011

Mengidam.. :'(

Semenjak dua menjak ni, aku dapat rasakan yg aku sedang mengidamkan sesuatu. Kalau orang pompuan pregnent ngidamkan pelam, mangga, asam jeruk, air gas, sotong bakar, platipus goreng, dll dan pastinya husband dia beria-ia pi carikan hingga ke south africa sekali pun semata-mata untuk memenuhi permintaan isterinya. (ohh so sewwiiitt)

Tetapi belainan pula bagi diriku ini, siapa yang nak melayan karenah aku ini?

Tak boleh ke korang tong-tong (kongsi) duit sesama korang untuk belikan aku menda ni.. kata kawan. kawan mesti tolong kawan kan? ingat tak masa korang susah dulu, siapa yg tolong korang? duit, tenaga, masa, semua aku korbankan. Aku ni dah mcam abang long korang tahu tak! (ntah bila masa ntah)

so sekarang gua sedang susah.. gua masuk jail sebab shark..Eh tak tak~

Again,

"so,sekarang nih turn gua plak susah. gua tahu yang gua tak patut mengungkit.. tapi gua tak mampu nak memenuhi permintaan diri ini. sembang panjang tak guna.. gua tak mintak banyak beb.. cuma menda ni je...."
-
-
-



Nikon D700 atau seangkatan dengannya..
kalau sorang singgit kali dgn 1500 orang mungkin cukup kot.  tapi kalau ada duit baki tu belikan la ni sekali ye. alang-alang...


 Boleh tak? Ngee... :D

Nak raya ni  mesti macam-macam yg korang ngidamkan kan, ye tak?  Baju Melayu, baju kurung, kasut, suar, handbag , tudung , contact lens , dll , semua nak yang "up to date" je kan?... 

Raya setahun sekali, so setahun sekali tu la nak tayang kat mak lang, kak long, mak ngah, pok teh tak lupa mak jah jiran sebelah rumah tu kan? haha.. gurau2.. tapi semua org nak kelihatan cantik di pagi raya kan...   

Yang pasti suatu hari nanti, akan ku memiliki Camera Dslr seperti di atas ni.  Saya minat bukan ikot trend!

Perasan atau tak , sekarang ni satu keluarga, satu camera.  kan :)


Entri Ikhlas dari,
Abang Long korang.
-SA-








*picture lak by abe long google

Wednesday, August 17, 2011

Org cakap " penantian itu 1 penyeksaan" bukan 1 malaysia!

Pejam celik pejam jelik,dah hampir seminggu si dia meninggalkan aku. Sonyap je, langsung tiada kabar berita. Kot ye pun nak wat show jelajah dunia tweet-tweet  la org kat sini.. ini tak.. buat dekkk je.. bengang betul la..... 

Kesunyian tahu tak! haish.. 

Wahai cik adik, dimanakah kau berada? cepat la balik. Cukup2 la tu... ape yg dikejar sgt tu? fames? kekayaan? hang dah fames, dan hang dah kaya! sebut saja nama u, org dah kenal.. album u, beribu-ribu unit dah terjual....  tunggu apa lagi... balik laa... merayu nih... plss dear.....




  Siyes! gua minat lu taylor! pat balik! 

p/s : rasa nak muntah? loya-loya?okeh fine.. boleh muntah skg! (tadah menggunakan tgn sendiri)
Jeles latuwww...


Monday, August 15, 2011

GEMPAR!! lukisan termahal didunia mengalahkan lukisan potret yg sedia ada..

Entri kali ini agak serius sedikit. sori ey..

Hari ini saya ingin berkongsi dgn kengkawan yg "Baik Hati" tentang penemuan lukisan yang boleh di spesifikasikan sebagai  lukisan termahal di dunia yg pernah ditemui di negara ini. 

Para ilmuan sejarah menyatakan, lukisan yang menyerupai manusia ini merupakan lukisan tertua didunia yang dianggarkan berumur lebih 5300 tahun yg lalu.  Lukisan ini menunjukan pada saat itu manusia sudah mula mengenal  sedikit bentuk seni contengan warna yang agak berlainan dan jarang sangat ditemui pada dinding-dinding gua lebih-lebih lagi di negara yg beriklim katulistiwa ini.

Lukisan ini akan di pamirkan di Pusat Seni Negara yang akan berlangsung pada pagi 1 syawal setelah korang selesai bersalaman bersama keluarga. Apa yg menariknya juga, lukisan ini akan di lelong seminggu selepas pameran itu berlangsung.  

Pada yang berminat, boleh lah terus menghubungi saya ye.

So kat bawah ini saya ada  attachkan lukisan yg dimaksudkan itu..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
* ngadernyeeee.... org nak doodle, ko pun nak doodle gak.. Mahal la sgt!! 

Sunday, August 14, 2011

JCKT - habit korang dan saya.. eh saya tak!

Hai kengkawan yg baik hati...


Apakah perkara  pertama yang korang akan lakukan apabila bangkit/bangun dari tidur?


  • capai towel dan pi bilik air untuk mandi?
  • Perlahankan kipas/aircond dan sambung tidur?
  • pi dapur buka tudung salji, tengok kot-kot umi dah siapkan sarapan?


Tetttttttttttttttt... masa dah tamat! Jawapannya......


Handphone" . nak tengok kot² ada msg or misscall dari bf/gf/member kan?


Jangan cakap korang tak !


Apa korang rasa, bila hp korang hilang or rosak? sure tak senang duduk kan? mati kutu dibuatnya....
Rasa mcm ada yg x complete je..mcm nak beli sebiji lagi je kan...


Hmmm.... Handphone boleh diibaratkan sebagai ubat untuk menemani disaat kita sedang merasa kebosanan yg teramat kan.. Lebih² lagi, apabila anda sedang menunggu sesorang yg agak lembap....


pasti korang pernah melaluinya....



Wednesday, August 10, 2011

korang yg suruh...

Semalas-malas aku, akhirnya berjaya gak aku  daftar nuffnang aka SPA tu... abis semua data peribadi, aku bagi kat cik nuffnang tu....
TER + RAJIN !
Tapi tapi dan tapi... semua nih atas paksaan korang.. hahahaha..




Wahai cik adik berdua... itu perli namanya. Rasa sedikit tercabar, jadi gua gagahkan diri untuk mendaftar... Ohlalala... rosak jari jemari ku...
Anyway,thanks beb! 
credit to cik violet dan Lissa dan


so kepada kengkawan yg BAIK HATI
sudi-sudi la click iklan sebelah tepi tu ey... (tak baca tak pe, janji click) kalau tak, sia-sia je usaha saya ini... hhuhuhu...



 picture form abe google.

Tuesday, August 9, 2011

Masih ada lagi tak yg single kat Malaysia ni?

tak paham betul la!  (pehal lak ni.. tetibe nak marah, )
saje jep..

"cik adik... erk..." terkedu.
Aku cuma tak paham kenapa sekarang ni susah sgt nak jumpa anak-anak gadis  yg masih single. korang ade perasan tak? ke aku sorg je yg perasan?  haa..korang jgn salah falam plak. Aku bukan kaki pengusha gadis oke.  Yg aku maksudkan menda ni dah menjadi suatu kemestian or trend budak/remaja/muda-mudi zaman skg ni. Naik tingkatan 3 wajib ada boipren.. Gitu ey? Majoriti.

Tinjauan secara rawak di alam maya.
Aku jarang tanya direct " dah berpunya?" selalunye soalan tu aku cover skit. Lebih kurang macam ni.

Bf org mana? (tetibe je)
- dgn pantas menjawab " org kedah, johor, kelate, sarawak.. cheras, ampang..bla bla bla.. " pastu aku tanya lagi...

Dah berapa lama?
- "hampir 2tahun /dah nak masuk sebulan / baru malam tadi..."  *contoh je...

Ok. Aku tak kata zaman tok kaduk dulu  tak de, cuma ianya tak la sekencang sekarang. Bagi aku, kemajuan dan kepesatan teknologi yang ada sekarang ini menjadi faktor utama bagaimana mudahnya mendapat cinta express sebegini.

Waktu DULU kalau nak cari awek bukan men susah lagi. Ada beberapa cara antara yg paling  fames kenyit-kenyit mata, lantik org tengh untuk sampaikan salam, dan yg gentleman, terus bagitahu..  Sekarang, hmmm... ngurat menggunakan tetikus dan keyboard je! huhu..

DULU  kalau nak begayut  kena cari public phone, stanby duit syiling byk-byk. Sekarang ni, siap boleh baring sambil pejam mata, golek-golek atas katil, celik mata je tahu-tahu dah kat depan peti ais.


DULU rindu berkirim surat, siap letak bedak safi lagi.. "kehadapan dinda/kanda yg jauh.. " jauh la sgtttt... Skg, on pc dah boleh Webcam.

DULU port dating tak banyak, sekarang ni shoping mall besepah-sepah. Boipren lak masing-masing dah berkereta.  cakap je kat mane... ON...

DULU parent bukan main garang lagi. Nak pi sidai baju pun abah dah tanya " haa. nak ke mana tu.. " 
Sekarang ni dah open minded maa..  Lantakla ko la nak pi mane pun... Yang penting pandai jaga diri.

dan banyak lagi..............................

Aku? ngurat gadis? Mak ai~ .. mau terketar-ketar lutut aku nanti.. nervous!...  Tak mungkin!... tak pasal-pasal kene reject.. malu syiotttt~ 

ade ke bloggers yg masih single? ngengengenge....
*picture search dari abe google..

Sunday, August 7, 2011

WAJIB ke ade NUFFNANG dlm blog?

Bulan lepas cikepal dapat RM 5 ribu ++ kata kow~

Gila Kentanggggg.......... 

SERIUS! mmg gua jeles!
Berbekalkan blog yg hampeh ni, boleh ke aku capai ke tahap tu? usah mimpi la! ayat pun tunggang langgang... (sedang blaja menyusun ayat oke!)

Apepun, tabik spring kepada blogger yg fames seperti : 

Ape kate korang promote link blog korang kat shoutbox/comment  aku tu.. free je pun~ 
Ayat-ayat yg selalu korang guna " singgah sini/blogwalking/jln-jln sini.... bla bla bla....  kan?  so gunakan je.

FYI, aku ni rajin mengusha! ngusha blog, bukan ngusha awek! (ceh~ sikit2 ade kot). tak pandai/x berani.... 

Pasal nuffnang ni nanti-nantilah aku pikirkan. Malas gile nak register. mcm-mcm yg dia nak! dah macam nk isi borang SPA. (pemalas.. itulah aku).

Aku dah dapat bayangkan, nanti bile aku dah register nuffnang, setiap bulan check akaun nuffnang aku pasti tak sampai 30sen. Oke! fine! blog aku buruk kan! aku terima! 
 
Ape pun tak boleh!

Friday, August 5, 2011

Mood baru



apa kena mengena pic ni dgn entri kali ni?

Assalammualaikum..
Hey kengkawan yg super awesome.. cehh~ ade hati nak tiru adik najwa latif , adik najwa latif ? siapa? ala, kalau aku cakap pun bukan korg kenal kn? dia nih tak sepopular Tiz Zaqiah, Zila Bakarin  mahupun Lisa Surihani tapi aku yakin yg satu hari nanti, dia akan sefemes Yuna,... sebab dia penyanyi bukan pelakon! lalala..

tapi tipu la kalau korang tak kenal dia. skg nih lagu dia dah banyak men kat radia "cinta muka buku" so cite banyak tak guna la.. korang usha la sendiri blog dia  http://www.najwalatifs.blogspot.com/  (dah bleh mintak adiknajwa belanje ni)  <--- wallet da kering.

sebelum tu...
HaHAhAHAHhAHhaAHhAha..... gelak gile²pat.. apesal  korang diam? gelak jugak! pakse! 1,2, 3 HAhahHAhahHahHAHahHAHa.. Okeh, cukup!  mood aku nga baik ni.. 

Eh, mane entri² aku yg lepas?

Actually aku dah delete kesemuanye, lebih² lagi entri mengenai DIET. Malas Malas malas dan Malas. Ya" SA mmg pemalas!"  eh eh.. lebih lak.. aku cuma malas nak post mengenai rutin pemakanan aku je, tapi DIET still berjalan seperti biasa.

Aku berpegang kepada prinsip ni "Hilangkan Beban, Kecapi Impian". So kalau korang nak "cantik menawan, tarik tertampan , kau tetap deBOOmm"  korang kene hilangkan /buang kesemua bebanan lemak yg ada dibadan tu, kalau tak, tok sah berangan nak jadi cam Aaron Aziz!.. Aaron? gile ke ape.. nak yg sasa je.

so  so so so... itu je la yg aku nak sampaikan yg  "aku dah buang entri lama "... ait, nape buat muka tu? tak puas hati sebab entri kali ni langsung tak memberikan sebarang faedah kepada korang? ( perasan la kau ni SA! ape ingat blog kau ni ramai sgt yg melawat )

so dah tahu la ape kene mengena pic kanak-kanak rebina tu dgn entri  ni..."Hepi"  jumpa lagi...
*picture kanak-kanak tu search dari abe googel..

ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2