: : kawan² yg awesome : :

Wednesday, September 28, 2011

Percayalah~

Assalammualaikum
Hai Korang, selamat berhari rabu yang tiada berkata-kata  -.-?  (fail BM)  

Banyak perkataan baru yang gua belajar sejak aktif berbloging ni.. Antaranya Wordless Wenesday, BlogWalking, Buffered Earning, Retis, dan manyak lagi...


Baiklah, sebelum ini gua ada keluarkan satu entri mengenai diet yang gua wat selama setahun setangah tu. Ramai yang tidak percaya antaranya kawan baik aku "Ninie"  Ninie siap cakap yang gua edit guna photoshop, cik ninieku yang baik hati.... abg long kau ni mana la reti guna photoshop, wat doodle pun blajar dari hang kan?.. ngeee.. :D


Macam mana ey aku nak buktikan. Nak tunjukkan yang aku ada tahi lalat kat bawah bibir , memang tak mungkin, sebab memang tiada  <-- bajet siti nurhaliza :D


Walaa .. siyes beb, itu memang aku.

Apa yang aku amalkan? Rasanya umum dah tahu tentang amalan pemakanan ketika berdiet ni. Sama je kot.. tiada yang special pOn..


Nasi memang tak ambil langsung dan aku gantikan dengan roti... Boleh kenyang ke? hmm.. ntah.. nak kata keyang, tak jugak.. tapi bila lapar je sekeping-sekeping gua NGAP! Satu buku Roti Jumbo tu bleh tahan 2,3 hari. Kalau rajin, gua wat la sandwich or sapu kaya, pastu bakar. Perghhh.. sedap tak hengat.


hari-hari makan roti.
Ini adalah koleksi Penyepit Roti Gardenia aku :)
ha, Masih tak percaya?
( Zoom/click dan tengok tarikh dia...)

Senaman yang paling penting. Kalau tak wat kompem lambat turun.. Disebabkan gua dok bujang waktu tu..balik keje terus wat senaman ringan. Gua wat yang simple-simple je.. dalam bilik je kot... lari setempat / tepuk bintang / pumping / skiping dan wat dumbel.. ha, antara senaman tu, gua selangkan dengan meminum air suam.. peluh mencurah2 beb....

Kegigihan dan keazaman .. :D 


Gua target tak banyak, seminggu sekilo je beb.. Tapi sekilo tu bukan men susah lagi dan bila dah turun sekilo, terasa hati ini berbunga-bunga plak jadinya, tu yang bertambah semangat.

Kenapa berdiet? <-- bagus soalan ini
Hmm.. dah  tiba waktunya yang gua perlu berubah, sampai bila nak cam gitu kan? sampai tua? rasa tersisih bila lepak nga kawan kawan n sepupu2 yang slim melim.. bukan diorang yang sisihkan.. perasaan rendah diri tu muncul secara tiba-tiba... Lebih-lebih lagi di pagi Lebaran.. semua hensem n cun cun belaka.. aku? haish... 


Dikecewakan? pun ada. hahahha :) salah satu sebab kot ~


Tapikan tak semestinya bila berbadan besar ni akan terasa terpinggir coz aku ada gak member yang berbadan besar tapi fames dikalangan penduduk kampung...sebab dia ni peramah orangnya.. :)

Bak kata kak myoliza aku ku..
"Kita lah apa yang kita makan"

Sekian..


*aisey.. awat tetibe cite pasal diet nih..haish...tukar2..
Bw time!! .. semalam gua ade badminton la. tara sempat~












42 comments:

Tasha said...

tahniah2...aku ingt kalau diet roti berat x turun.

sbb ade kate roti pun tinggi kalori.

eh2,mkn sayur bnyk2.. :P

Cik Mimie said...

banyak giler simpan penyepit roti gardenia...
ni memg x mkan nasik la ni..
wah3...^_^

budakijaupendek said...

diet paling senang memang perlu tinggalkan nasi sebentar. hehe
wah, siap ade koleksi penyepir roti lagi.

MIMIE AIZA said...

x boleh mkn roti. nti mesti nk cari nasi jugak

~Nana 귀여운~ said...

dulu time temok owang ngate itu ini.

skg da turus....puji sakannakmampos..hahaha :P

Hana Soffelia said...

Pergh~~~terlebih kagum gila kot. Bukan pasal hang berjaya diet, tu memang dh awal2 dikagumi kaum Bumi
tapi hang sgt gigih kumpul bukti hang diet dgn hanya membaham roti. Dahsyat pembuktian itu. *clap* hahaha


Pssst:
Satu fakta baru diketahui malam ni.
Ninie best friend Syahiroo.. weeeee. ^_^ *dah kau sonok tiba2 ni kenapa, hana?* HAHAHA

Lea Isnawi said...

Wah hobi unik!
kumpul penyepit roti

hehe

Asyila Zainuddin said...

aku malam2 roti pun takde, makan biskut kering je kot.. haha.. lg efektif utk diet rasenye.. ngee..

Myza Sam said...

wah semangat ! chaiyok chaiyok :D

tak lama lagi gerenti pakcik suda macam osman kering la :D

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Nur Aischa said...

wahh serius ni mmg tak mkn nasi lgsung?? nak mcm tu jugak lah. amalkan roti & bersenam jea. hehe

syahirooAhmad said...

Kalau tak biasa jgn wat .. nanti hidrasi. ape pun bykan minum air kosng .. lalal chewahh macam pakar la pulak~

Ninie said...

90% percaya la kot....kagum nih!!! Mmg org yg kuat semangat n punya keazaman tinggi je bleh wat gini... Syahiroo...patut la kilang roti tu makin kaya, rupanya ada pembeli tegar... Tp yg musykilnya, x sangka muka bleh berubah ek?? Comel mcm aaron dh skang...hihihi..... Biasa la, kalo tgk iklan kurus badan pon, waktu SEBELUM, muka masam mencuka..bila SELEPAS bukan main senyum lg...patut la jd comel. Ok, tamat teori hari ini. Sekian ***100% percaya dah!

cik pha said...

weh kau diet tak makan nasi.memudaratkan kesihatan kau weh..seyess aku cakap.aku kan sahabt y baik lalu aku nak suh kau hati2 weh..

Eyda Dania said...

wei..ak nk gmuk..bgi r tips...hehehe..

DOMU-KON said...

i tarak makan nasi..tapi tarak kulus juga..ayayaya..

said...

seronoknya kalau otak saye same macam otak awak yang dulu. penoh keazaman..ni otak ni, asek ingat makanan tak berpekdah aje..huuu..!!! tolonglahh sedar 'Ain oii!!

sUe UnniE;) said...

aku mkn roti lg yg jumbo pun abis 1pack. jd aku surender utk diet. tunjuk ajar ku sifu ;p

Shaherah said...

alang kah bagus kalau azam shera kuat mcm kamu.. ^_^

~SaL IjOu~ said...

bdn da nek sket pun kite da rasa x sedap..lebih kondipen diri bila kurus..tp nak maintain bukan men susah..adeyh~

~SaL IjOu~ said...

diet ni kite kene challenge diri kan..pasti boleh~ =) tahniah tao..satu usaha yg amatla berbaloi2~^^

misspurple said...

aip3..HAHAH pasnie dah boleh jdi pnshat pmknan..hehe mmbe nsa obses giler nak kurus tpi smpai skrang tak kurus2..adess yg nsa pon,dah smkin mnaek..nk cntrol mkn pon xboleh -.-" chubby itu kiut what ? :D hee

Nia Ridzwan said...

haha,kumpul penyepit roti tu dah macam jadi kumpul setem plak.

good luck! Malaysia boleh :P
ramai senior nia dok diet, berhasil jgk lah. x makan nasi, seminggu sekali ja. exercise yang penting :)

myoliza said...

byk nyer,,penyepit roti,...
wah,..diet awk makan roti boleh kurus,..so ini adalah BUKTI penemuan terbaru,,,makan roti putih pun boleh kurus.

so KONKLUSINYA...TEPUK DADA TANYA SELERA,..DIET MANA YG PALING SESUAI UTK DIRI SENDIRI.

XDER YG SALAH OR BETUL BILA BERDIET,..setiap org metabolisma tak sama,faktor umur,dan tahap keaktifan pun diambil kira,..so makan laa, ikut kadar BMR anda. = basal metabolic rate.

tp,..utk ug OBES,..diet low carbs(atkin),senang cerita skip NASI laa,,yg paling senang turun berat.

obesiti sifar utk semua. ;D

***kalau nk badan besar mcm periuk,makan laa nasi seperiuk,..hehehe.

Elis Escada said...

mkn roti pon ley kuwus ke beb?tlg waa beb...waa nk naik pelamin thn depan...perlu kurus b4 mjlis :(

ade2mama said...

ko ..sheheeh..mesti bdn ko skrg seven pek da...org laen sume six pek jew..ko lbih ssatu sebb mkn rti byk sgt eeheheh

aimi said...

nktru lh cre kau nie... harap2 menjadi

Yasmin ♥ said...

Yeahh . sape nak diet boley try makan roti je ! Haa :D

dhiera said...

dalam tips kamu tu, keazaman yg paling penting. ye dok? kalau kejap diet, kejap tak macam mana nak ada hasil.

Umie Artoqiemie said...

tahniah sebab berjaya KURUS !! gua bangga sama lu wehh..

Run Away said...

Sy pun sama...antara perkataan kat dunia blog ni...'dear'...sy pun terikut pangey'dear'juga kat owg...hik..../...byk giler pengapit roti...kalau dapt tuka kan bagus...5 pegampit roti..di tukar dengan sebungkus roti...hik....;d

Fara E's said...

cyes nak diet ? haha ;p

teha said...

aku dh mls nk diet... selalu tak jadik.. hadoii ~

i am S!L4H.. said...

cm lawa plak penyepit roti dh byk2 cmtu. kalo satu2 rase menyampah je.

eh???

wahh bole buat idola nih. haha

asfira aminuddin said...

kental lah semangat kau tak makan nasi weyh. aku kalo tak dapat nasi sehari macam org nak mati je. haha.

anamizu said...

aku percaya weh!
gile banyak penyepit roti tu!
teruja aku tengok!
kang bleh buat jual kat Ebay..
konfem barang rare..
bleh buat $$$$ wo!! wuuuu~
keep on DIETing bro ;)





cik ana.

Bicikut said...

sama la kita..skrg ni tumpu pada senam plak..kurang atkins...
menjaga bentuk badan plak,hahhaa

Ninie said...

Nak jemput Syahiroo kurus join contest Ninie....
Sudi2 la kalo ada masa yer...hihiks

"Contest: Di Mana Ninie?"

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-di-mana-ninie.html

ILA HonEyBuNNy said...

tu dia...ciap warna warni lagi kepit roti tu...hehe...

ila xleh diet....mesti nak kena makan nasi gak hari3...hehe

yayalicious said...

haha..chaiyok2!! ^o^

noradzlina.kamdani said...

he he he..akk ingat akk jek yg suke kumpul bende tu...awk pun...tp akk dh lama x kumpul la...nnt nk cek la kt dlm kotak tu..ada lg x akk nye collection penyepit roti...

Syahirah Suhaili said...

waa..banyak nye koleksi penyepit roti..kehkeh..adiela kalau xmkn nasi,xkenyang2..aiseh~

Dee said...

uwaaa! mane leh tahan cmni..... :(

ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2