: : kawan² yg awesome : :

Saturday, August 27, 2011

air air...

Apa yang membuat syahiroo ahmad busy sesangat.... lalallaa


Entri kali ni, aku just nak share dengan korang peniagaan kecil-kecilan yang aku wat sepanjang Ramadhan 2011 ini....Alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar, Syukran Syukran :)

mari kita scroll kebawah...


sempoikn...
Air yang berwarna hijau tu la air kedondong.. penuh kan? agak2 boleh habis ke?






taraaaaaaaaaaaaaaaaa............








Licin woooO..kalau korang nak tahu, air kedondong nih mendapat pemintaan yang  mengalakkan kat gerai kitorang ni..  siapa lambat, kompem tak dapat!


Korang penah rasa air kedondong asam boi tak? nak wat?
senang jep! nah amek secretrecipe dari kitorang ni...

untuk 1 jug...

1.  1kg - kedondong muda
2. 10 biji asam boi putih
3. Air gula.


first korang blader kedondong tu.. ikot suka korang samda nak buang kulit or tak...seelok-eloknye kupas la sikit..then perah, amik jusnya sahaja. hampas buang.. Rendam asam boi dengan air panas dan gula... pastu masukkan la jus kedondong tu. tune sket.. tambah air masak.. siap!!


p/s: Kita patut bersyukur kerana di Malaysia ni apa sahaja bisness yang kita wat, InsyaAllah pasti berjaya selagi ianya halal.

Jumpa lagi Ramadhan~


sempat skodeng jiran seperniagaan... persaingan sihat ni..  


Air air air~~

27 comments:

aimi adilah said...

weh ade ek air kedongdong... cm sdap je :) nk try r thn dpn..thn dpn kau jual ag x ? :P

miszfazierra said...

wahh kayo lah pakcik nampaknye cmni . hihik :D

aiNa yaZiD said...

yup~! air kedondong memg sedap..(^^,).wah , patut busy. hehehe..betul tu, selagi perniagaan yg kita jalankan itu halal..insyaallah ia akan mendatangkan hasil..(^___^)

Nur Saina (AntooUngu) said...

weiii. ak suke air kedondong, sedapp wo... bak siket..

faRHa@miSS Vio said...

x prnah mnum la...msti best ... naseb baek bce entry ni mlm2... klau x k0npem teliur je tgk gmbr ...aduss...

cik sue ;) said...

tak penah plak rse. asik mkn pucuk kedondong jer wat ulam..

muhamad hanif said...

woooo,

gila licin. Servis baik, mesti orang suka punya.



HAHAHAHAHAH

ZURAINI said...

waahh!! nicee! boleh mintak duet raye la cm ni kan? hiks.

ZURAINI said...

waahh!! nicee! boleh mintak duet raye la cm ni kan? hiks.

Tasha said...

wah2,meniaga da..bgs2 ^^

A-Chik said...

thank u bro..aku nak cuba lah buat..wat buka posa sodap ni

Asyila Zainuddin said...

h0h0.. tak pernah pulak minum air tu.. ngee.. btw, ha'ah header tu edit sendiri.. hehehe..

Miss Epy said...

besh ker air kendondong tuh?heheheheh..xpenah rase pom..:)

ShErA said...

nampak macam sedap je... shera tak pernah rasa pun lagi air kedondong ni...

D.A.Y.A.H said...

selalu mkn buah kedondong..tapi xpenah pulok minom air kedondong..

wah..menarik ni..
err..boleh beli air ni online x?
hahaks

amir aizat said...

xpndi pun nk mkan buah dier, air dier lg lah xpenah merase,huhu

Miss A said...

air kedondong??

mcm penah dgar.hehe

shalina said...

air kedondong..ape rase die ek ?
alhamdulillah sebab perniaagan maju :)

::Cik Pija:: said...

buah kdondong pun dah sedap, apatah lagi airnya. wiwittt!

raihana latif said...

ush...licin...xpnah rse kot air kedondong tu...hehehe...

Amna.Qadeeja said...

haha ckp secret recipe pastu gtaw org jgk

err xpenah rse air kedondong,jeruk kedondong penah hehe

[sutera kasih] said...

tak pernah rasa lagi air kedondong..sedap tak?teringin la pulak nk minum..pos kan hehe

anitaare said...

wah bguslah..bisness air mmg lumayan..kat mana ni??air kedondong tentu sedapkan kalu tak takkan habis ye..
selamat hari raya dik..moga berbahagia dihari mulia ini

cik pha said...

ehh air kedondong tu macamne erk rasanya..? aku tak penah makan.bak sini 10 bungkus hahahhaa

bunbun said...

fuhhfuhhhh. hebat tu. tak pernah minum air kedondong >>___<<



nak belajar doodle ke? hahah. ce tengok sini. http://muqarrabeen.blogspot.com/2011/08/dari-mana-bunbun-belajar-buat-doodle-oh.html :)

syahirooAhmad said...

Kengkawan semua : air kedondong nih unik sket. Kalau hari2 biasa jarang jumpa, biasanya kat bazar2 ramadhan jep.. Korang try la resepi tu.. siyes. sedap!

syahirooAhmad said...

ehh. kejap! jum ikot aku pi psar besar~ cari barang2 dapur.

ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2