: : kawan² yg awesome : :

Tuesday, December 21, 2010

Lagi Sedap dan mudah!


Mee Udang Kuala Sepetang..
Masakan Sotong Berlada

Yang mane korang suka?

Udang atau nama scientificnye Dendrobranchiata  merupakan binatang yang hidup di perairan kususnya laut dan sungai. Terdapat beberapa jenis udang diantaranya, udang galah, udang harimau, udang besar (lobster), udang lipan dan bermacam lagi lah~ tetapi tuan² dan puan² harus ingat, Kicap Cap kipas UDANG tidak tergolong dalam spesis berkenaan..SOTONG? apa itu sotong? umum mengetahui bahawa sotong merupakan sejenis hidupan air yg lembut dan tidak ramai yg merasai akan kehebatannya. Sotong sering dikaitkan dgn perwatakan  dan perilaku seseorang, lebih² lagi ditujukan kepada kaum Lelaki. Kn? Jadi, tidak hairanlah mengapa wujudnya perkataan "SUTUN", . Tapi bukan ini yg ingin saya perkatakan...hati ini terasa tergerak untuk berbahas mengenai " udang vs sotong" takala membaca blog si penulis ini " http://farhanahedrah.blogspot.com/2010/12/udang-vs-sotong.html ". 
saya akui akan kegemaran beliau terhadap semua jenis masakan yang berciri-cirikan  udang dan saya amat-amat hormatinya~ tapi semenjak beliau mula menetap di Utara Semenanjung, kegilaannya terhadap UDANG ini, semakin menjadi-jadi.  ya!  Char Kuew Teow UUUUDANG~ ..  MENGAPA harus ada UDANG? Mengapa tidak KETAM? KERANG? IKAN? ataupun BERUDU?.. 
Hmm. persoalannya, jika anda terlalu obses terhadap hidupan air ini, mengapa anda tidak mempelajari bagaimana cara ingin mengasingkan antara cengkerang(kulit) dan isinya? lalalala. mengapa saya? hahahHahHAHAHAHahahhHAH~sebenarnye..secara peribadinya saya lebih mengemari sotong berbanding udang.. kerana ianya.. hmm.. lagi sedap dan mudah dimakan. TAK PERLU KUPAS2 ya..~ Okey!  Kadang-kadang teringin jua ................. nak makan sotong goreng tepung besama nasi putih. wah sedapnye... Farhanahedrah, belanje la saya~~~~ ^^

* picture - Google image!

4 comments:

Farhana al Hedrah said...

hahahahahaha ! perlu ke ? yelaa~ nnt i belajar la kopek udang sendiri. haha. eh jap. terlepas pandang. betul ke nak makan nasi putih ? haha.

syahirooAhmad said...

heheh ! nantie sambil2 makan. i ajar u ye! mudah je. guna sudu n garfuuu~~
ye i suka nasi! sgt2 suka

Tasha said...

aku suke udang!haha...x pasal2 lapo tgh2 mlm

✿ Myra ✿ said...

warghhh, tetibe lapa! haishh2

ce klik ce klik, 1 kali singgah 1 kali klik, kalau sejuta kali? :P thanks kawan2